torstai 11. helmikuuta 2016

Taitava pentu

Kuje aloitti taas koulunkäynnin kun ilmoitin poitsun Nauravan koiran taitava pentu-kurssille. Tammikuun lopussa oli eka kurssikerta ja ihan tosi kivalta kurssilta vaikuttaa. Tuntuu, että treenaillaan juuri sellaisia asioita, jotka tässä vaiheessa hyödyllistä opettaa. Kurssin vetäjänä toimii Lotta Vuorela.



Alkuun treenattiin kontaktia. Lotta laittoi oman aikuisen Kille-koiransa paikallamakuuseen ja me ohiteltiin Killeä niin läheltä kuin pystyttiin. Kuitenkin tarvittavan etäisyyden päästä, että pennun kontakti pysyisi ohjaajassa. Kujeen kontaktinpito häiriössä on oikein hieno, pystyttiin menemään ihan Killen vierestä. Mutta pentumaiseen tyyliin keskittyminen ei vielä riitä kovin pitkään. Muutaman askeleen verran keskittyy ihan täpöllä ja sit unohtuu. Kontaktin alkutilanne meillä siis tällä hetkellä: hyvä, mutta lyhyt :D Tavoitteena on, että vikalla kerralla pennut tulevat halliin vapaana, ilman hihnaa. Eivät noteeraa muita hallissa olijoita ja keskittyvät täysin ohjaajaansa. Hymyilyttää, koska tää tuntuu nyt vielä aika haastelliselle ja kaukaiselle tavoitteelle...mutta onhan meillä nyt muutama kuukausi aikaa, ehkä Kuje yllättää :)



Seuraavaksi tutustuttiin rauhoittumisalustaan. Eli jonkinmoinen alusta, matto, peite tms. jonka päälle koira opetetaan menemään makaamaan ja odottamaan rauhallisena. Toimii erinomaisesti esim. treeneissä odotteluajat, mutta käyttökelpoinen myös arjen tilanteissa. Alkuun voi opettaa temppuna, mutta tarkoitus on, että matto ei olisi temppu vaan mielentila. Paikka missä koira rauhoittuu myös henkisesti, eli ei esim odota koko ajan käskyä tai lupaa lähteä, vaan olisi rentona ja rauhallisena. Treeneissä aloitettiin sillä, että syöttelin Kujetta tiuhaan tahtiin, matolle. Kotona jatkettiin samaa, tyhmänä tosin tein tätä alkuun iltaruuan kanssa. Tyhmää siksi, että ruoka-aika on Kujeesta maailman parasta, joten sehän oli ihan intopiukeena koko ajan...Ja nyt kuitenkin haettiin sitä rauhallista mielentilaa. Kun tajusin, niin ruvettiin treenimään eri tavalla, leipomisen yhteydessä, telkkaria katsoessa, tiskatessa jne. Nyt me ollaan siinä vaiheessa, että Kuje menee alustalle ja aika nopsaa myös makuulle, mutta edelleen mielentila on liian innokas ja odottava. Nyt on myös mennyt muutama päivä, etten ole yksinkertaisesti ehtinyt yhtään treeniä. Mutta vaatii siis vielä vahvistamista ennenkuin voin alkaa viedä häiriöön. Tosi suloista kuitenkin miten Kuje aina riemastuu kun kaivan alustan esille. Lotan sanoin "kun pennut tajuaa alustan idean, siitä tulee niille kovaa valuuttaa" :D



Viimeisenä otettiin leikkimistä. Kuje oli kovin innokas lelun perään; jahtasi ja repi lelua niin antaumuksella, että leikkihetken jälkeen kieli vaan roikkui ulkona :D Lotta sanoi, että leikkiminen on koiralle fyysisesti erittäin kokonaisvaltaista ja väsyttävää ja koirat onkin monasti leikkihetken jälkeen aika kuumissaan. Ja koska väsynyttä pentua ei kannata leikittää, niin alkuun vain lyhyitä hetkiä kerrallaan. Innokkuudesta huolimatta Kujeen puruote ei ole tarpeeksi vahva, joten sitä pitää vahvistaa. Mullakaan ei oikein ollut leikkiminen hallussa...Heiluttelin lelua (ja siinä roikkuvaa pentua) edestakaisin, kun tarkoitus olisi, että pentu on se joka repii ja riuhtoo ja minä vain roikun mukana. Ei siis heiluttelua, vain pieniä nykäisyjä, vähän kuin saalis rimpuilisi suussa. Kuje myös innostui ja paransi puruotetta, kun sitä vähän työnteli kädellä kyljistä, joten sitä siihen lisäksi. Tavoitteena vahva ote lelusta. Lotta ohjeisti myös, että alkuun kaikki kotona olevat lelut kannattaa laittaa pois. Mä vähän nikottelin tätä, koska lelut on mun koirille tosi tärkeitä ja olleet iso osa niiden arkea tähän asti(nää leikkii paljon myös itsekseen). Lotta sanoi, että voin miettiä sen niin, että jos itse saisin 20 000e joka kuukausi, niin kävisinkö töissä? Jos mun koirat saa koska vaan leikkiä just silleen kun itse haluavat, niin viitsiikö ne leikkiä silloin kun mä haluan, silleen kun mä haluan? No totta! Silti en ole vielä hennonnut kerätä leluja pois. Mä ehdin ehkä yhden kerran päivässä leikittää noita, joten tuntuu tosi epäreilulle ottaa lelut muuksi ajaksi kokonaan pois. Saavat siis toistaiseksi pitää lelut vapaassa käytössä. Jos Kujeen puruote ei treenillä parane, niin sitten harkitsen asiaa uudestaan :)



Kotiläksynä saatiin, että näitä kaikkia kolmea (kontakti, matto ja leikkiminen) pitää alkuun vahvistaa kotona. Kun kotona onnistuu hyvin, niin sitten viidessä eri paikassa jotka on muualla kuin koti ympäristössä. Nämä pitäisi siis olla suoritettuna ennen seuraavaa kurssikertaa, joka on helmikuun lopussa. Ensi viikolla ollaan menossa ekaa kertaa treenimään JAUn uudelle hallille..Ehkä siellä on meidän eka vieras-paikka kokeilu :)


4 kommenttia:

  1. Me ollaan ratkaistu leluongelma niin, että treeneissä on Kehu-lelut, joita ei arjessa koskaan käytetä. Niillä on selvästi eri arvo kuitenkin kuin kotona tarjolla olevilla leluilla. Lisäksi meillä ainakin näkyy, et on ihan eri meno, kun pääsee mun kanssa leikkimään treeneissä keskenään ilman muita.

    VastaaPoista
  2. Mä olin myös tulossa sanomaan että ainakin säästät pelkästään treenikäyttöön kiinnostavimmat lelut. Esim. tuo tämän postauksen kuvissa näkyvä iihana karvalelu olisi mulla vain ja ainoastaan mun ja koiran väliseen leikkiin, ei ikinä koirien väliseen leikkiin :)

    Innolla jo odotan että päästään pitkästä aikaa yhdessä treenaamaan :) Taidanpa ottaa Kirpalle palkaksi hajonneen pölynimurin suulakkeen, se kun menee ihan hulluksi siitä!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ihanat! Ootte ihan oikeassa! Tuttu juttu, että treenilelut pitäisi olla erikseen ja vain treenikäytössä, jotenkin vaan ajatus ei yhtään kulkenut tässä kohtaa. Kattelin jo Ke-Huja, semmoinen oranssi narupallo-karva-systeemi saattaa kotiutua meille treenikäyttöön piakkoin ;)

    VastaaPoista